Wat was het een fantastische Nederlanding!

3 dagen met 7 Syrische en 8 Nederlandse vrouwen op een boerderij in Brabant. We hebben elkaar deels al leren kennen gedurende de ontmoetingen vooraf maar in 3 dagen hard werken, maar ook feesten, leer je elkaar echt beter kennen! Wat we gedaan hebben om dat met elkaar te bereiken? Samen de 3 dagen georganiseerd, het talentenspel gespeeld, Matte gedronken(dank Asia), Nederlandse en Syrische spreuken van Sarah geleerd, heeerlijk (en teveel) gegeten (chefkok Berta), persoonlijkheidstesten gedaan, gewandeld tussen de maïsvelden, nagedacht en stevige diepgaande gesprekken gevoerd over waarden en persoonlijke vragen, fietsles, de ochtend gestart met sportoefeningen van Ruba, gebrainstormd over ieders doelen en vragen, gefeest en flink gedanst op Nielson en Wafik Habib, haring gegeten, kamikaze gedronken. Al met al heel veel Nederlands gesproken; goede oefening voor Razan die vandaag haar spreekvaardigheid examen had. En vooral heel veel met elkaar gelachen en ontdekt dat er heel erg veel overeenkomsten zijn tussen ons allemaal, zorgen om de kinderen, echtgenoten met lastige eigenschappen maar ook dezelfde humor en emoties.

Alle Syrische vrouwen zijn vertrokken met hun eigen actieplan (van kompas kalibreren tot salsales, van -gaan ontdekken wat je leuk vindt- tot meerjarenplan naar verpleegkundige neonatologie opleiding). Het was een heel speciaal weekend. Enkele opmerkingen bij de afsluiting; “het is alsof ik weer uit de diepvries kom waar ik afgelopen jaren in zat”, “Ik heb voor het eerst sinds ik in Nederland ben het gevoel dat ik ergens bij hoor”, ” het is zo fijn om eens een keer alle tijd en aandacht te hebben om over mijn probleem te spreken met iemand uit Nederland”, ” ik ben gewoon heel blij na dit weekend”.  Ik kan voor iedereen spreken dat we echt nieuwe vrienden hebben gemaakt. De eerste afspraken zijn gemaakt; een-op-een (om plannen uit te werken) maar ook over 1,5 maand om elkaar met z’n allen weer te zien.

De Syrische deelneemsters werden gesponsord door WIJDOENMEE.NU. Namens hen heel veel dank! En wie weet volgen er meer Nederlandingen…